Byggnader

Vackra Uppsala och dess anrika byggnader

När man tar hissen i Diamanten dvs ett stort hus i Uppsala där bank och Drivhuset ligger. Då kan man i hissen se bilder av Uppsala som är otroligt vackra.

Inredningen i Diamanten är väldigt stilren dvs inget rokoko eller jugend stil. Utan allt är som taget från en IKEA katalog.

Nedan ser ni Uppsala museet som var huvudbyggnaden i filmen Fanny och Alexander. Enligt filmen var deras mor gift med en pastor som bodde i detta hus i början av 1900 talet. Här finns i dag ett museum bl.a finns det byggnader som är små ej miniatyr av Uppsala byggnader. Man får då följa Pelle Svanslös och hans vänner och ovänner. När jag skriver ovänner menar jag Elaka Måns med tvillingarna Bill och Bull. Uppsala har fått mycket namn från Pelle Svanslös böckerna.

Dessa ställen är namngivna efter Pelle Svanslös böckerna:

  • Söta Maja – Var en gammaldags godisbutik strax mittemot Stadsbiblioteket. Här sålde teaterkonfekt och mycket fin choklad från anrika märket Valorhna. Valorhna chokladen är ett fransk varumärke. De som ägde denna butik var paret Ali Marankoz och Kickan Bergstedt. De drev denna butik från 1997-2007 ungefär. Sedan blev detta en kedja som sålde mackor som heter Subway. Subway är franchise och håller på att säljas nu för ett värde av 100 miljarder kronor då de finns 37 000 butiker runt om i hela världen.
  • Elaka Måns var en restaurang som låg i Forumgallerian och hade en avsides ingång. Numera finns det en Thai restaurang där och även den är till salut.
  • Bill & Bull var också en restaurang vart den låg minns jag inte tyvärr är det någon läsare som har bättre koll får ni gärna kommentera i kommentarsfältet.
  • Pelle svanslöshuset som låg mitt emot Uppsala slott på Daghammarsköldsväg. Här kunde man hyra in sig för att fira födelsedagar. I stället för att sjunga Ja må hon leva så ändrades texten till Mjau mjau mjau fast med samma melodi. Detta ställe finns tyvärr inte kvar längre. Kan nämna att jag var en av dem som bidrog med pengar när den skulle byggas för länge sedan.
  • Peller Svanslös Park ligger i Engelska Parken och den må ni veta finns kvar tack gode gud för det.

Nedan ser ni Borggården på Uppsala slott och i närheten har man hittat fynd nämligen en fängelsehåla. Här bevarade man kriminella som man verkligen aldrig mer ville släppa ut förr i tiden.