Byggnader

Gunnar Leche och hans arkitektur i Uppsala

En av de mest kända arkitekterna i Uppsala hette Gunnar Leche.

Han har bl.a ritat Vaksalaskolan som är en gröns mycket stor byggnad. Det ser ut som ett slott från 1700 talets börjans. Här fantiserar man om spöken och rokoko möbler. De borde inreda denna skola med riktiga gamla möbler man kan hitta i olika antibutiker. Det finns många second hand och antikbutiker runt om i Uppsala och Tierp där man kan hitta riktig fynd.

Detta visste du säkert inte om Gunnar Leche

Gunnar Leche, född 12 maj dvs i oxens tecken 1891 i Stockholm som är Sveriges huvudstad. Gunnar dog den 7 mars 1954 i Uppsala eftersom han i senare livet mest befann sig i Uppsala. Han var en väldigt känd och omtyckt svensk arkitekt. Han är mest känd i Uppsala genom att han var stadsarkitekt i Uppsala 1920–1954. Dvs han var i Uppsala tills att han dog så han är säkert begraven också i Uppsala tror vi.

En annan vacker skola är nog Sverkerskolan som ligger i Luthagen. Om denna skola kommer vi också skriva om vid ett annat blogginlägg. Fast först ut måste ju vara denna vackra skola dvs Vaksalaskolan. Förut ville man göra denna skola till musiklass dvs elever som sjunger och spelar någon typ av instrument. Det var också Anders Diös som var med och planerade denna skola strax efter första världskriget. När man går in på Vaksalaskolans hemsida så finns en flik om skolans historia. Där kan man också ta del av gamla svart vita bilder från hur det såg ut förr. Samt även se hur det gick till när de började bygga denna vackra underbara skola som nu är Vaksalaskolan. Jag ser denna skola hela tiden strax utanför mitt fönster då jag bor i en våning mitt i Uppsala.