Gardiner

Ljusa gardiner gör dina rum ljusare

Dax att ta fram lite ljusare gardiner

Februari och snart vår och det blir också ljusare och ljusare utomhus. Då vill vi också få in ljuset i våra rum. Dom mörka vintergardinerna som kanske har hängt uppe byts ut mot andra då ljusa gardiner gör dina rum ljusare. Tänk på att välja neutrala färger på gardinerna som går i samma ton med det som du har i rummet. Du kan tänka på att välja en färg som är två eller tre toner mörkare än din vägg och va lite försiktig med mönster. Är det för mycket mönster så är det gardinerna som blir fokus i rummet då det är det som andra ser först när dom kliver in i rummet.

Ljusa gardiner gör dina rum ljusare

Har du till exempel en grå soffa i vardagsrum kan du ha vita eller cremefärgade gardiner som dämpar ner känslan i rummet och gör det hemtrevligt. Vill du hellre att det ska vara lite mer färg kan du istället ha gula, gröna eller blåa gardiner till.

Ljusa gardiner gör dina rum ljusare
I vardagsrummet kan du både ha gardiner, men du kan också ja persienner och rullgardiner. Halvtransparenta gardiner är en fin detalj och släpper både in ljus och är snyggt.

Vilka gardiner i vilka rum?

Ibland kan det vara svårt att veta vilka gardiner man ska ha i dom olika rummen som vi har. Vill du få in mycket ljus och energi i ett rum ska du ha tunna tyger. När det gäller rum som du vill ha lite mer dämpad känsla och vill ha lite mörkare kan du använda tjockare tyger. Du kan också sätta upp två gardinstänger eller en takskena och hänga gardinerna i flera lager då du har en tunnare gardin bakom en tjockare.

Är det ett stort rum som har två eller fler fönster bredvid varann kan man hänga en längd mellan fönstren och inte bara en längd på vardera sida. Se till att gardinen eller gardinerna täcker hela mittpartiet mellan fönstren. Dom ska heller inte hänga för smalt eller för lågt. Hänger du dom högt känns också taket högre och för att du ska lyckas med det så fäster du gardinerna på en skena. Skenan kan du sen dölja med en list framför om du vill.

Ett lyxigt sovrum

På hotellrum är det oftast en mysig atmosfär när man kommer in. Dom flesta hotell använder dubbla skenor för gardiner där det brukar hänga både mörkläggande gardiner och transparenta gardiner. Då får man både ett mörkt rum när man ska sova, men också en lyxig känsla av dom transparenta gardinerna. Se till att gardinerna är tillräckligt långa för att du ska kunna dra för dom och för att få snygg veckning. Man brukar räkna med femtio procent längre gardin än väggen så är en vägg fyra meter lång ska du ha sex meter tyg.

Till och med ett rum utan fönster kan bli mysigt med gardiner på väggen. Då ska dom hängas högt upp med skenor med en ljusslinga bakom från golv till tak. Det kommer då att se ut som ett solljus som letar sig in i rummet. Det ger också en mysig och lyxig känsla.