Att skapa ett handikappvänligt kök handlar om att göra det tillgängligt och funktionellt för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.
Handikappvänligt kök
Här är några riktlinjer och tips för att möblera om köket på ett sätt som är mer tillgängligt:
Förutom nedan tips så kommer du säkerligen även behöva assistansbolag Stockholm för att klara dig bättre. Du kan ta kontakt med din kommun för att veta mer om allt som rör handikapp.
Bredd på gångytor: Se till att det finns tillräckligt med utrymme för att röra sig runt i köket med rullstol. Eller rollator. En rekommendation är att ha minst 120 cm breda gångytor.
Låga diskbänkar: Installera en diskbänk som är lägre än standardhöjd för att underlätta för personer som använder rullstol eller sitter på en stol. Diskbänken bör vara placerad så att den är tillgänglig från en sittande position.
Anpassade skåp och lådor: Installera skåp och lådor med utdragbara hyllor eller mekanismer för att underlätta åtkomst till köksredskap, tallrikar och förvaring från rullstolshöjd.
Gripvänliga handtag och reglage: Välj handtag och reglage som är lätta att gripa och använda för personer med nedsatt styrka eller rörelseförmåga. Sist men inte minst; tänk på att ha stora, ergonomiskt utformade handtag.
Låga arbetsytor: Se till att det finns arbetsytor som är lättillgängliga från en sittande position, antingen genom att ha justerbara arbetsytor eller genom att placera dem på en lägre höjd.
Golv och belysning är också viktigt
Slät golvyta: Se till att golvet är jämnt och lätt att röra sig på med rullstol eller rollator. Undvik trösklar eller höga mattor som kan utgöra hinder.
Belysning: Säkerställ att köket är väl upplyst för att underlätta för personer med nedsatt syn eller synförlust. Använd ljusa lampor och överväg att installera under- och överkåpsbelysning för att minska skuggor.
Utrustning och apparater: Välj köksapparater och utrustning som är lätt att använda och har tydliga kontroller. Apparater med frontkontroller och lätta att rengöra ytor kan vara fördelaktiga.
Säkerhet och ergonomi: Tänk på säkerhetsaspekter som rundade hörn på köksbänkar och undvik vassa kanter, dessutom ska du även se till att köksredskap är ergonomiskt utformade för att underlätta användning.
Kommunikation och samarbete: Om möjligt, involvera personen som ska använda köket i planeringen och designen för att säkerställa att det passar deras specifika behov och önskemål.
Genom att integrera dessa principer kan du skapa ett kök som är mer tillgängligt och användbart för personer med funktionsnedsättningar. Och samtidigt som det fortfarande är praktiskt och funktionellt för alla användare.