Kan man ha för få?
För den som tycker om att duka bordet fint när man har gäster är det nog en del som har olika matservis i sina skåp. En vardags servis finns i alla hem, som också kan användas till fest. En större servis kan innehålla olika storlekar av tallrikar för både för- varm- och efterrätt. Såsom glas för vatten, vitt- och rött vin, öl och avec glas.

En stor tillställning eller högtid där många ställer fram en finare matservis är på julafton. Då vill man duka så fint man kan för att julen ska bli så fin som möjligt och alla ska kunna njuta av maten. På ovan bild syns julservisen “Åsas Tomtejul Vit” som är från Fyrklövern. Den finns i en mängd olika delar och ovan är det dukat med mattallrik och förrättstallrik. Allroundglasen och duken tillhör också serien.
Förutom tallrikar och glas kan en matservis innehålla både uppläggningsfat, karotter och bestick, men också kaffe- och tekoppar och terriner.
Hur många delar behöver man i en matservis?
Förr i tiden på den översta borgerligheten så var det inte ovanligt att man hade tjugofyra delar/kuvert. Då hade man också stora tillställningar och middagar minst två gånger om året om man hade råd. Det krävdes stora matsalar, stora bord och gott om personal.
Idag är det vanligt att man köper en matservis med arton delar/kuvert, men det finns också andra antal att köpa såsom tolv eller fler än arton.
Vilka tallrikar som man äter vad på kan både vara en smaksak, men är man noga så är dom ofta döpta till det man använder dom till. Det är likadant med bestick man dukar med. Förrätts-, mat- och efterrättsbestick, men det finns också uppläggningsbestick, soppskedar, salladsskedar och så vidare.